VVD Ooststellingwerf pleit voor tijdelijke kleinschalige opvang van vluchtelingen.

Dinsdag 15 september j.l. heeft de VVD fractie in de raadsvergadering gepleit voor tijdelijke kleinschalige opvang van vluchtelingen.

Alle andere partijen in de raad van Ooststellingwerf drongen er middels een ingediende motie bij het college op aan zich in te spannen om onderdak te zoeken voor de grote stroom vluchtelingen. De VVD fractie concludeerde dat die inspanning al geruime tijd door het college werd gedaan. De motie werd in die zin al uitgevoerd. Het COA heeft het college inmiddels laten weten dat gedacht moet worden aan opvang van 500 - 600 vluchtelingen op 1 locatie. Tot nu toe heeft het college een locatie van deze omvang niet kunnen vinden.

Verder heeft de VVD fractie de gehele raad nog eens herinnerd aan de afspraak dat na het vertrek van het AZC in Appelscha er niet weer een opvang in Appelscha gerealiseerd gaat worden. De VVD fractie wil zich graag aan die afspraak houden.

De VVD vindt het om humanitaire reden belangrijk dat op dit moment de vluchtelingen die Nederland onderdak zou moeten geven (op dit moment is sprake van ruim 9.000) ook daadwerkelijk onderdak krijgen. Europa streeft hierbij naar evenredige verdeling over Europa. Bij het doortrekken van die gedachte van evenredige verdeling over Nederland, zou Ooststellingwerf ongeveer 15 vluchtelingen moeten opvangen. Een kleinschalige opvang, waarvoor naar het zich laat aanzien ook draagvlak in de bevolking is.

De stelling van de VVD voor kleinschalige opvang werd ook door de heer van der Burg, die tijdens de raadsvergadering insprak namens zichzelf, als suggestie naar voren gebracht.