Interpellatiedebat Appelscha

De fractie van VVD Ooststellingwerf heeft vandaag tijdens de raadsvergadering gebruik gemaakt van het recht op interpellatie....

De fractie van VVD Ooststellingwerf heeft vandaag tijdens de raadsvergadering gebruik gemaakt van het recht op interpellatie omdat er na het raadsdebat van dinsdag 19 juni er zowel binnen de raad als buiten de raad veel commotie en onrust ontstaan over het besluit van de raad tot herontwikkeling (woningbouw) op het terrein van voormalig Miniatuurpark op de Boerestreek in Appelscha. De onrust spitst zich op de toekomstige mogelijkheden van evenementen en activiteiten op de Boerestreek, de toekomstige ontwikkelingen van de recreatieve ontwikkeling in Appelscha en het niet mogelijk zijn van uitstel van de beslissing van de raad. Doorslaggevend om een interprelatiedebat aan te vragen was in dit opzicht dat zowel ten aanzien van het evenementenbeleid als ten aanzien van de met de belangenverenigingen gevoerde gesprekken deze partijen na afloop van de raadsvergadering bij ons zijn geweest en gezegd hebben dat het niet klopt wat de wethouder zegt en daar schrokken wij toch wel ontzettend van. 

In onze optiek is het op “route zijn” van een plan geen reden om met stoom en kokend water een besluit te forceren. Temeer daar er geen financiële consequenties gepresenteerd konden worden. Ook had het aangescherpte evenement beleid eerst voorgelegd moeten worden in de commissie samenleving alvorens dit een cruciale rol te laten spelen bij de besluitvorming rond dit dossier. 

Wij vrezen dat de huidige en toekomstige activiteiten op de Boerestreek in gevaar komen door de bouw van woningen op het voormalig Miniatuurpark. Dit staat haaks op de plannen en ambitie van het college. Ook ontbreekt bij een belangrijk deel van de lokale bevolking en de ondernemers aan de Boerestreek het gebrek aan draagvlak en hadden de betrokken belangenvereniging en ondernemers nog één keer de mond gegund moeten worden. 

Daarom hebben we de volgende vragen aan het college gesteld: - Kan de wethouder garanderen dat alle huidige en toekomstige activiteiten en evenementen op de Boerestreek (mits uiteraard tot een bezoekersaantal van 100.000 bezoekers) probleemloos doorgang kunnen vinden zonder een kans van bezwaar van de inwoners van de nieuw te bouwen woningen op het terrein van het voormalig miniatuurpark? - In hoeverre komen de doelstellingen zoals geformuleerd in het Masterplan Appelscha regio 3.0 in gevaar door het besluit om woningen te bouwen op het terrein van het voormalig Miniatuurpark? - Kan de wethouder nog eens uitleggen waarom hij niet meer in gesprek is gegaan met Hart voor Appelscha en andere belangenverenigingen om te kijken naar (mogelijk andere alternatieven voor) herontwikkeling van dit gebied? - Welke (financiële) gevolgen zou uitstel van dit besluit hebben gehad voor alle betrokken partijen? 

Helaas was er verder geen mogelijkheid om hierover verder in discussie te gaan. Dat hadden we graag gedaan waarbij we graag van de wethouder uitleg hadden gekregen over met name de reden waarom uitstel niet mogelijk was en hoe het kan dat er verschillende partijen zijn die bij ons aangeven dat het niet klopt wat de wethouder zegt. Hierdoor heeft het debat niet het gewenste effect gehad.