Seminar Schuldhulpverlening

Donderdag 20 september jongstleden namen fractieleden Jakob Baar en Evert van Tellingen deel aan een Seminar over Schuldhulpverlening, dat georganiseerd werd door het Kenniscentrum WMO in Meppel.

Donderdag 20 september jongstleden namen fractieleden Jakob Baar en Evert van Tellingen deel aan een Seminar over Schuldhulpverlening, dat georganiseerd werd door het Kenniscentrum WMO in Meppel. Presentaties werden gegeven door de NVVK (Nederlandse Vereniging Van Kredietbanken), Kredietbank Nederland, het NIBUD en het Kenniscentrum WMO.

Op onderwerpen als armoede, financiële problemen en schulden rust vaak nog een taboe. Dat maakt het lastig om er genuanceerd over te communiceren en er een objectief oordeel over te vellen. Dat is jammer, want het taboe rond armoede, schulden en financiële stress berust vaak op de aanname dat ze het gevolg zijn van verkeerd gedrag van de persoon in kwestie terwijl armoede en schuldenproblematiek vaak het gevolg van life-events zoals een scheiding, ontslag of arbeidsongeschiktheid.

Duidelijk is wel dat armoede en schulden een groot effect hebben op de schuldenaar en diens gezin. Kinderen in zo’n gezin komen vaak op achterstand te staan en mensen met financiële problemen hebben een grotere kans op gezondheidsklachten. Het sociale leven van mensen in een problematische schuldensituatie verarmd vaak omdat er minder geld is om mee te doen aan sociale bezigheden zoals sport, schoolactiviteiten of bijvoorbeeld verjaardagen.

Er zijn dus redenen genoeg om in te zetten op goede schuldhulpverlening. De fractie van de VVD Ooststellingwerf heeft op dit seminar de nodige kennis opgedaan die we op de juiste plek en de juiste manier gaan inzetten voor de inwoners van Ooststellingwerf die in een precaire situatie zitten.