De VVD Ooststellingwerf stelt vragen aan het college over ondersteuning aan de ondernemers

Ook Nederland wordt zwaar getroffen door het coronavirus. Door de overheid zijn in het belang van de volksgezondheid verregaande maatregelen afgekondigd. Dat is een goede zaak, want de gezondheid van de inwoners staat voorop. De VVD Ooststellingwerf heeft vervolgens ook aan het college gesteld over wat zij kan en wil doen om ondernemers te ondersteunen bij de negatieve effecten van deze verstandige maatregelen.

De afgelopen week zijn ook in Nederland de effecten van het coronavirus in Nederland stevig voelbaar geworden. Er zijn door de rijksoverheid verregaande maatregelen afgekondigd in het belang van de volksgezondheid. Het is belangrijk dat deze worden nageleefd. De gezondheid van mensen staat voorop. Ook in Ooststellingwerf. 

Tegelijkertijd worden de ondernemers economisch hard getroffen door deze noodzakelijke maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan de zzp’ers die opdrachten verliezen, en horeca- en recreatiebedrijven die hun deuren moeten sluiten. De maatregelen leiden tot minder of geen inkomsten en acute liquiditeitsproblemen. Landelijk zijn er al maatregelen genomen om zoveel mogelijk te voorkomen dat gezonde bedrijven omvallen. 

De VVD fractie is van mening dat we ook lokaal, waar mogelijk, onze ondernemers en ZZP-ers in deze overmachtssituatie moeten ondersteunen. We zien hier vooral mogelijkheden met betrekking tot de gemeentelijke belastingen (zoals OZB, Reclamebelasting, Precario- en Toerismebelasting), in navolging van de Belastingdienst die voor ondernemers uitstel van BTW en andere belastingen geeft. 

 

Om die reden heeft de VVD fractie de volgende vragen gesteld aan het college:   1. Bent u het eens met de VVD fractie dat onze lokale ondernemers en ZZP-ers steun verdienen bij het opvangen van de negatieve effecten van de noodzakelijk maatregelen voor bestrijding van het Coronavirus?  

 

2. Bent u bereid om op dit gebied enige verlichting te brengen door zoveel als mogelijk uitstel te verlenen voor de betaling van de gemeentelijke belastingen?  

 

3. Op welke termijn denkt u deze verlichting te kunnen geven? 

 

Graag horen we van u op welke wijze u hier concreet invulling aan gaat geven. We hopen van harte dat we, als gemeente, op deze manier vele ondernemers en ZZP-ers  kan steunen.