Groen licht voor Ambitie Akkoord Appelscha

Vanavond werd duidelijk dat de raad akkoord gaat met de voorstellen van het college over het "aangepaste Masterplan Appelscha".

Nadat bij het aantreden van Wethouder Derks bleek dat het huidige masterplan (Een recreatieplas op Appelscha Hoog) financieel niet te realiseren zou zijn, werd er vol gas ingezet op het vinden van een nieuwe Ambitie om het toerisme in Appelscha weer op de kaart te zetten. Eerder gaf Derks al aan dat Appelscha moet verbinden, in de presentatie van twee weken terug werd er gesproken over het ambitie akkoord Appelscha. Daarmee werd de noodzaak van samenwerking, visie en handen uit de mouwen nog eens extra benadrukt. Dat Tempo Tempo Tempo belangrijk was bleek wel uit het feit dat er in het provinciale vacuüm na de verkiezingen plannen waren gemaakt om nog niet bestede gelden terug te laten vloeien in de zogenaamde streekagenda. En dat zou zeker in deze financieel onzekere tijd wel eens de hond in de pot kunnen betekenen. 

Opvallend was dat de gehele raad positief staat ten opzichte van de gepresenteerde aanpak van "onze" wethouder. Opmerkelijk was ook dat hij daarbij sprak over het verbinden van Drents Friese Woud en het Fochtelooer Veen. "De verbinding moet een symbiose worden van natuur, landbouw, bewoners, toeristen en cultuur" aldus wethouder Derks. 

Het was opmerkelijk dat alle voorstellen van het college werden overgenomen. 

De PvdA fractie gaf aan nog een motie/amendement te willen voorbereiden om de wethouder ook voldoende middelen te geven om zijn plannen ook echt uit te kunnen voeren. Dit naar aanleiding van het antwoord op de vraag of er nog extra geld uit de eerdere fasen was overgebleven. Dit bleek niet het geval te zijn. Hoewel de wethouder aangaf dat hij alle steun kan gebruiken wilde hij nog niet aangeven of het geld nu al gereserveerd zou moeten worden. 

Opmerkelijke zaken uit de commissie:

Er komt een nieuwe (uitkijk-)toren op het hoogste punt van Friesland. (De wethouder gaf aan dat dit het vaste land betreft aangezien onze heer Welle hem er fijntjes op had gewezen dat het hoogste punt op Vlieland te vinden zou zijn. Waarvan acte!)

Er wordt onderzocht of op de verbindingsroutes er ook ruimte gevonden kan worden voor zonnepanelen/reflectoren zoals nu al gebruikt worden in Noord Holland

Het Ambitie Akkoord Appelscha omhelst tevens de oprichting van een coöperatie waar de krachten in de toekomst gebundeld moeten worden. 

Wordt vervolgd in de raad van 24 juni a.s.