Blog: Eindelijk reces - en nu?

Het zijn drukke weken geweest voor raad, schaduwfractie en andere politieke activelingen, waaronder ik mezelf dan ook maar gemakshalve reken.

Belangrijke stappen werden gezet op meerdere dossiers. Zo is de kaderbrief aangenomen, is de toekomstvisie sportaccomodaties door de raad gekomen en zijn er grote stappen vooruit gezet in het dossier Appelscha. Je merkt om je heen dat iedereen toewerkt naar deze (jaarlijks terugkerende) piek in besuitvorming. Voor ons kwam daar ook nog een keer de OWO discussie overheen. U weet wel. Het voornemen van Opsterland, Weststellingwerf en Ooststellingwerf om ambtelijk te gaan fuseren. Niet onbelangrijk in deze tijd van steeds meer decentralisatie vanuit Den Haag en de vraagstukken die daardoor voor de gemeenten steeds uitdagender worden. De keuze voor een ambtelijke fusie was binnen Ooststellingwerf dan ook door Raad en College aangenomen. Echter in Opsterland en Weststellingwerf dacht men daar toch een beetje anders over. Dit leidde - ook in onze raad - eigenlijk tot een vreemde discussie over het proces waarin we met elkaar verzeild zijn geraakt. 

Communicatie wordt meer en meer een containerbegrip, maar hier speelt het echt een cruciale rol. Op voorstel van het college van Ooststellingwerf is getracht om alle presidialeden van de drie gemeenten eens een keer samen te kunnen spreken om e.e.a. nader toe te lichten. Dat blijkt tot op heden een onmogelijke opgave. Eerst willen de raden (waaronder ook een minderheid in de raad van Ooststellingwerf) komen tot een eigen "visie"-document. Wat vinden wij er nu echt van. Wat willen we als raad en ga zo maar door. We papagaaien elkaar maar wat na. 

Het gevolg is nu dat er in alle raden separaat wordt gekeken hoe de voortgang nu moet gaan worden. 

Het wiel moet en zal opnieuw worden uitgevonden. Immers de raad is kaderstellend en dat moet maar duidelijk zijn ook. Niks mis mee, toch? De uitgangspunten die de colleges hadden gepresenteerd waren misschien wel te simpel, ik weet het niet. 

Een ambtelijke fusie, bestuurlijk onafhankelijk, met oog voor eigen "lokaal karakter", inwoners en bedrijven merken er niks van, kosten blijven laag, er is meer expertise "in huis" en ga zo maar door. Ik zie niet wat er mis mee is. Als de complexiteit groter wordt, is het belangrijk dat daarop wordt voorgesorteerd. Daarbij komt, de samenwerking is al in gang gezet en het is ook voor de mensen binnen de organisatie van belang dat er voldoende en snel duidelijkheid komt over de verdere stappen. We wachten maar af - niet echt mijn ding overigens - de raad is aan zet. 

Ze hebben een heel reces om er over na te denken. Wordt vast en zeker vervolgd.