Er zijn meerdere aanleidingen geweest om te komen tot een nauwere samenwerking tussen de gemeenten. Dit kan worden samengevat onder de vier K’s. Door nauwer samen te werken is er meer ruimte om nog klantgerichter te gaan werken, kun je kosten reduceren, ben je als gemeente minder kwetsbaar voor de grotere veranderingen die er op de gemeentelijke organisaties afkomen. Tegelijkertijd is men in staat om meer kwaliteit in de gehele organisatie te genereren.
“Het is goed dat de OWO colleges met wit spelen en nu al kiezen voor duidelijkheid”, aldus Rineke Valk, fractievoorzitter van VVD Ooststellingwerf. “OWO bestaat niet voor de burger en dat is natuurlijk een belangrijke voorwaarde geweest voor deze samenwerking. Het moet beter worden voor onze inwoners en bedrijven, zonder dat zij daar last van hebben”.
Binnen OWO werken de afdelingen van de lokale VVD al meer dan 5 jaar nauw met elkaar samen. Dat heeft onder andere geresulteerd in onderlinge afstemming op belangrijke thema’s als economie, infrastructuur maar ook zorg. Ook trekken de afdelingen zo veel mogelijk gezamenlijk op tijdens de verkiezingscampagnes.
“Het is natuurlijk aan de gemeenschappelijke raden om een definitieve uitspraak te doen over de voorgestelde ambtelijke fusie”, vervolgt Valk; “maar het is ook voor onze achterban goed te weten dat wij positief tegenover deze ontwikkeling staan”.
Voor VVD Ooststellingwerf blijven de korte lijnen die er nu bestaan naar inwoners, bedrijven maar ook naar de medewerkers van groot belang. Dat maakt dat de politiek zich niet op afstand plaatst. Daarom ook blijft VVD Ooststellingwerf zich hardmaken voor de zogenaamde couleur locale, ook na de ambtelijke fusie.
In het rapport van Code Samen wordt gesproken over een “big bang” voor wat betreft het moment van de ambtelijke fusie. “Voor VVD Ooststellingwerf is dit nog niet een gelopen race. Wij gaan in eerste instantie voor zorgvuldigheid en betrokkenheid voor tempo. Maar de uitkomst van de ingeslagen weg staat voor ons wel vast”, aldus Valk tenslotte.