Blog: Het GRP en de lage lasten van de gemeente

Dinsdag 17 maart werd in de raad het GRP besproken. Het GRP is de uitvoering van wettelijke verplichtingen die onze gemeente heeft.

Onze gemeente heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de rioleringen. Zo hebben we bijvoorbeeld nagenoeg ons gehele buitengebied aangesloten op de riolering. De wethouder gaf aan dat we bijvoorbeeld meer dan 250 km leidingen, meer dan 300 gemalen zo'n 500 pompen hebben en ga zo maar door. Met de samenwerking in OWO verband is de gemeente er in geslaagd om de kosten verder te verlagen. Tevens is er, mede door een andere manier van renoveren en restaureren (in plaats van te vernieuwen) ook bespaard op de feitelijke kosten. In het voorstel wordt tevens gesproken om de investeringen naar voren te halen zodat ook daar wordt bespaard. 

Door al deze inspanningen te doen hebben wij absoluut hoge kosten maar relatief gezien zijn de kosten per km riool laag. 

Het college heeft ingezet op het bevriezen van de lastendruk. Daarbij wordt benadrukt dat dit voor meerdere jaren geldt. Omdat er optisch sprake lijkt te zijn van een besparing probeert de oppositie hier goede sier te maken naar de burgers. De wethouder heeft in een memo getracht aan te geven wat de risico's zijn indien er nu opnieuw een relatief kleine teruggave aan de burger wordt gedaan. Groen Links brak de ban door het college een compliment te maken en andermaal het belang van een goed GRP te benadrukken. Ook het hebben van een reserve om eventuele calamiteiten of tegenvallers op te vangen was een belangrijk argument in het betoog van Groen Links. 

Onze fractie kon dit ondersteunen. Zelf gaven wij nog een keer het belang aan om nu geen lastenverlichting door te voeren omdat dit een hypotheek op de generatie na ons legt. Betrouwbare gelijkmatige tarieven. Daar gaan we voor. D-66, PvdA en Stellingwerf Plus bleven maar herhalen dat deze coalitie toch voor lastenverlichting gaat. 

Het was dan ook goed dat de wethouder even een overzicht gaf van wat er momenteel binnen de gemeenten om ons heen gebeurt. Duidelijk is dat in Ooststellingwerf de lasten OMLAAG gaan. 

Het is maar wat je wilt zien. VVD OSW steunt derhalve de aanpak van het college en roept natuurlijk ook nu weer op om te blijven zorgen voor lage lasten voor onze inwoners en bedrijven. 

Rineke Valk

Fractievoorzitter