(Recept &) Column: “Salted karamel Cheesecake”

Nieuwe Ooststellingwerver 28-10-2021

“Salted karamel Cheesecake”

Bent u ook zo dol op karamel? Ik wel. Voor mij is het tijd om een oude hobby op te pakken. Taarten bakken. Een welkome afwisseling na jaren met veel te lange vergaderingen op het gemeentehuis. Daar “bakken” ze overigens niet altijd even succesvol. Zeker niet naar mijn smaak. Neem nou de begroting 2022.  Eerst in juli onnodig Miljoenen bezuinigen en lasten verhogen, dan dit in oktober terugdraaien en vervolgens ook nog snel nieuwe beleid optuigen. Maar dit terzijde.

Persoonlijk houd ik er wel van om iets uit teleggen met een metafoor (vergelijkend voorbeeld).  Een taart bijvoorbeeld.  Eerst maar een bakken.

Daarvoor heb ik het volgende recept van mij. Gebruik voor deze karameltaart zelfgemaakte dulce de leche. (Blikje gesuikerde gecondenseerde melk  397 gram, twee en half uur koken in een pan met water. Blikje niet openmaken!)  

Breng de karamel op smaak met zeezoutvlokken.

Verwarm de oven voor op 130 graden.

Bekleed de bodem van een springvorm van 24 centimeter met bakpapier en vet de zijkant in met boter.

Maal 225 gram Bastogne koek fijn en meng dit met 75 gram gesmolten roomboter. Verdeel het kruimelmengsel over de bodem en druk dit met de bolle kant van een lepel aan.

Doe 800 gram roomkaas samen met 175 gram fijne kristalsuiker en twee theelepels vanille-extract in een kom en roer dit door.

Voeg vervolgens 4 eieren, 200 gram zure room en 40 gram maïzena toe en meng alles door tot een glad mengsel met een mixer.

Weeg 150 gram van het mengsel af en doe dit in een aparte kom.

Verdeel de rest van het cheesecakemengsel in de vorm.

Meng de dulce de leche met het achtergehouden roomkaasmengsel.

Schep dit vervolgens in de vorm en roer beide mengsels voorzichtig door met een vork.

Zet een ovenschaal met wat kokend water op de bodem van de oven. Dit zorgt voor een mooi bakresultaat.

Bak de cheesecake 110 minuten op 130 graden.

Laat de cheesecake afkoelen op kamertemperatuur en zet de vorm vervolgens 4 uur in de koelkast.

Deze taart heeft 10 ingrediënten, zeg maar 10 fracties van zoet tot zuur als inbreng. Van de een heel veel, van de ander een fractie.  Samen kunnen ze een prachtig eindresultaat opleveren.  Maar zonder een goede oven, zeg maar college van B&W en ambtenaren wordt het niets.  Zonder goed lezen van het recept mislukt de taart. Zo ook de raadsstukken goed bestuderen. De voorbereiding is het halve werk.  Zo kunt u naar eigen inzicht eruit halen wat u past in de vergelijking.  Uiteindelijk wil ik dat dat zoveel mogelijk mensen meegenieten van de taart. Een taart waar de inwoners om vragen.  Dat we het Stellingwerfs leven mogen vieren. Daar doen we het voor. Eetsmakelijk.

Sierd van Weperen VVD