Gemiste kans op noodzakelijke groei

25-1-2022


Gemiste kans op noodzakelijke groei

De druk op de woningmarkt in Ooststellingwerf is groot en zal in de toekomst nog verder toenemen. Het college stelt voor om de komende 4 jaar 520 woningen te bouwen. Dat lijkt veel, maar het zijn feitelijk maar 10 woningen per dorp, per jaar. Dit is nodig om een deel van de enorme achterstand in te lopen, maar zal onvoldoende zijn om de groei van nieuwe instroom op te kunnen vangen.

Met name door de vergrijzing is het voor onze gemeente van groot belang om ervoor te zorgen dat er meer gezinnen met kinderen naar onze gemeente komen.

Er is, mede door de groei van een aantal ondernemingen in onze gemeente, sterk behoefte aan nieuw personeel en daardoor ook aan beschikbare woonruimte. Uit oogpunt van duurzaamheid is het beter dat deze mensen dicht bij hun werk wonen. Hierdoor wordt het aantal verkeersbewegingen gereduceerd. Daarnaast zorgt aanwas van met name jonge inwoners voor meer leerlingen op de scholen. Ook daar zal anders een sterke daling waarneembaar zijn. 

Door te anticiperen op groei zijn we voorbereid op de toekomst en bieden we perspectief voor de (bouw)ondernemingen in onze gemeente. Daarom hebben wij een amendement ingebracht om 1000 woningen te kunnen bouwen. Helaas zagen alleen Wij Lokaal en Lokaal Sociaal Ooststellingwerf het belang om nu alvast te anticiperen op meer groei. Regeren blijft vooruitzien en vooruitzien blijft toch lastig voor sommigen.